paleontica-logo

 

Preparatie: Phacopide uit het Eifeliaan van Marokko

In dit artikel bespreken we stapsgewijs de preparatie van enkele Phacopiden uit de El Otfal Formatie van de omgeving van Jebel Zireg, Marokko.

door Frederik Lerouge

Op de eerste foto kan je het stuk zien, ongeveer zoals het is aangetroffen na het openslaan van de steen. Enkel de centrale as is al een beetje vrijgelegd en de steen is wat gekleind. Een kleine scherf die was weggesprongen bij het openkloppen is teruggevonden en ter plaatse aangezet met een tweecomponenten epoxylijm. We opteren hier voor deze lijm omdat het stuk bij het prepareren nog blootgesteld wordt aan druk en trillingen.

Het stuk in oorspronkelijke toestand

Het leuke aan dit stuk is dat het meteen duidelijk is dat de trilobiet compleet is. Immers, de genera die in aanmerking kunnen komen voor deze trilobiet (wellicht Barrandeops, we zitten hier sowieso binnen de Phacopidae) hebben typisch 11 thoraxsegmenten. De afbeelding hieronder toont hoe we zowel de 11 segmenten kunnen zien, alsook de posterieure rand van het cephalon. Aangezien bij dit type phacopiden de vervelling gebeurt door het cephalon in het geheel af te werpen, kunnen we ervan uitgaan dat het hier om een compleet specimen gaat.

11 segmenten (groen), pygidium (rood, rechts) en cephalon (rood, links)

We prepareren deze trilobiet van de anterieure kant naar voren toe, segment per segment. Bij het naderen van het cephalon even opletten, want de ogen kunnen een stuk naar boven toe uitsteken, en die willen we niet raken. Om het cephalon goed te situeren, is het aangewezen om eerst via de occipitale ring de centrale as verder naar voren toe uit te werken, en dan van daaruit naar de zijden toe te werken. De trilobiet 'krult' naar beneden, maar is niet geheel opgerold, een positie die we vaker zien bij specimens uit deze laag.

Op dit punt naderen we de ogen, even opletten dus

 

Het uiteindelijke resultaat (links), naast een gelijkaardig specimen van dezelfde locatie

De preparatie is nagenoeg volledig uitgevoerd met behulp van luchtdrukpennen, van uiteenlopende dikte. Voor het verwijderen van matrixresten om moeilijk bereikbare plaatsen, vnl. tussen de pleurae en tussen oog en glabella, is manueel gewerkt met behulp van prepareernaalden.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop