paleontica-logo

 

Mogenstrup

Naam: Mogenstrup, Denemarken
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Aan de kust van de Limfjorden ten noorden van Skive in midden Jutland, Denemarken zijn in en onder de kliffen diverse fossielen te vinden. De lagen die daar zijn ontsloten stammen uit het boven Oligoceen (Chatt B) (onderdeel van het Paleogeen tijdperk) en bestaan uit grijze glimmerzand / klei (Brejningklei) met harde concreties (knollen, Lybykogels of krabbenbollen). Deze zijn kogelrond en lichtgrijs van kleur. Feitelijk gaat het om een drietal afzonderlijke vindplaatsen, van Zuid naar Noord: Lyby Strand, Øster Grønning Strand en Mogenstrup Klint.

Waarschuwing: Deze vindplaatsen is helaas niet zoveel meer te vinden...

Naast de zogenaamde "krabbenbollen" kunnen ook losse fossielen op het strand gevonden worden die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de kalksteenlagen uit het Danien en Krijt tijdperk.

Lyby Strand is de gemakkelijkst te bereiken van de drie vindplaatsen, dus de ook de meest bezochte. Bij krachtige noordelijke wind wordt het water opgestuwd in de richting van Skive en zijn de vindplaatsen praktisch onbereikbaar.

Een leuke geologische tip in de omgeving is een bezoek aan de voormalige (gedeeltelijk) ondergrondse kalksteengroeves in Mønsted (ook in Daugbjerg zijn dergelijke groeves). Deze bevinden zich ten westen van Viborg, niet erg ver van Skive. Je kunt hier een wandeling maken in de ondergrondse gangen en er is een museum over de winning van de kalksteen aanwezig. De groeves zijn gemaakt in kalksteen uit het Danien (onderdeel van het Paleogeen tijdperk), maar helaas zijn er geen fossielen te vinden. Deze lagen zijn omhooggedrukt door het voorkomen van zout in de ondergrond.

Met dank aan Taco Geertsema voor zijn bijdrage aan deze beschrijving.

Vondsten

Krabben, (regulaire) zee-egels, bivalven (o.a. Nucula, Astarte, Isocardia en Pecten) en gastropoden (o.a. Drepanocheillus speciosus, Drepanocheillus cassis, Astraea, Saearlesia en Semicassis rondeletti) komen het meeste voor. Er zijn meer dan tien soorten krabben bekend. Haaientanden en botten van dolfijnen en walvissen zijn zeldzaam. Veel microfossielen van ostracoden, foraminiferen en gastropoden kunnen worden gevonden.

De krabbenballen zijn niet erg talrijk. Ongeveer 1 op 10 ballen bevat ook werkelijk een fossiel. De beste periode om hier te zoeken is na de winter en na zware regenbuien. Dan is er veel erosie en komen er nieuwe concreties vrij te liggen. Zelf heb ik in de zomer maar een paar dingen gevonden.

Ook kunnen zee-egels gevonden worden tussen de losse stenen op het strand die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de kalksteenlagen uit het Danien en Krijt tijdperk.

Er staan 1 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Mogenstrup.

Route

Lyby en Mogenstrup zijn gelegen ten noorden van Skive in midden Jutland in Denemarken. Iets ten noorden van Lyby strand is een heuvel waar de diverse geologische lagen kunnen worden bekeken en fossielen kunnen worden gevonden. De zogenaamde "krabbenbollen" concreties worden vaak uitgewassen door de zee. Deze knollen moeten worden doorgeslagen. Door de harde steen zijn de fossielen vaak goed bewaard gebleven.

  • 1 Lyby strand Vanuit Skive de 551 in Noordelijke richting. Na ongeveer 8 km rechtsaf richting Lyby Strand. Parkeren bij het strand voordat de weg weer landinwaarts afbuigt. Te voet verder langs het strand, de vindplaats begint ongeveer 100 meter ten noorden van de parkeerplaats.
  • 2 Øster Grønning Strand Vanuit Lyby Strand in noordelijke richting. Op de kruising in Øster Grønning rechtsaf richting de kust tot de parkeerplaats. Te voet verder, 1e pad rechts tot aan het strand. Op het strand in Noordelijke richting, na ongeveer 400 meter is de Brejningklei ontsloten.

Vanuit Skive de 551 in Noordelijke richting. In Breum rechtsaf richting Mogenstrup. Rijd door tot aan de kust tot de parkeerplaats bij het bos. Te voet naar het strand. Op het strand is de Brejningklei ontsloten.

Literatuur over deze locatie

    Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Mors
Fossielenlocatie: Hanstholm

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop