paleontica-logo

 

Eifel

Naam: Eifel, Duitsland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Het Eifel gebied staat bekend om zijn vulkanische afzettingen. Er zijn echter ook ontsluitingen met kalksteen uit het Devoon tijdperk waar onder andere fossiele koralen in te vinden zijn.

Vondsten

Koralen, brachiopoden, gastropoden en trilobieten uit het Devoon tijdperk.


Plaat A vondsten uit de Eifel © Plaat en collectie: J. Luteyn (Groot formaat)

1a en 1b. (Favosites sp.) 2a en 2b. (Peripaedium planum) ook (Cyathophyllum planum) 3a en 3b. (Actinostroma sp.) ? 4a en 4b. (Heliolites porosa) 5. Plat schijfvormig koraal (Alveolites sp.) ? 6a en 6b. (Dohmophyllum helianthoides) (7a en 7b. (Digonophyllum maximum) 8a en 8b. (Alveolites suborbiculatis) met hierop (Stromatopora)

Op een akker bij Weinsheim (industrieterrein) werd alles gevonden op nr. 2a en 2b na welke gevonden werd bovenaan de groeve “Rauhheck” bij Hillesheim.


Plaat B vondsten uit de Eifel © Plaat en collectie: J. Luteyn (Groot formaat)

1. (Heliolites porosa) 2a en 2b. (Sycoceras sp.) gedeelte. 3. (Aulopora serpens) 4a en 4b. doorsnede en zijkant van (Heliophyllum sp.) 5a en 5b. idem, maar dan van (Diagophyllum sp.) stuk van coralliet. 6a en 6b. (Alveolites suborbicularis) bijzonder mooi rood gekleurd. 7a en 7b. (Thamnopora)? 8 a, 8b, 9 en 10. (Favosites sp.)

Op een akker bij Weinsheim werd alles gevonden op nr. 2, 3 en 6a en 6b na, welke gevonden werden bovenaan de groeve “Rauhheck” bij Hillesheim. Opvallend is de rode kleur van laatst genoemde fossielen. (Nummer 2 is afkomstig uit een oude collectie en zou uit de omgeving van Gerolstein komen de kleur etc. lijkt echter meer op Givetien dan Eifelien?)


Plaat C vondsten uit de Eifel © Plaat en collectie: J. Luteyn (Groot formaat)

1 en 2. (Thamnopora cervicornus) oude naam (Favosites cervicornis) 3.(Cyathopaedium sp.) ook wel (Calophyllum sp.) 4. (Disphyllum caespitosum) 5. (Calceola sandalina) met klep erboven. 6. klep van (Calceola sandalina) 7. Idem, maar met andere kenmerken een ovale opening en de hoogte en de breedte van de coralliet is anders (variatie binnen de soort ?) 8. drie exemplaren voor en achterzijde van (Calceola sandalina) 9. mini-sponsje (Heliolites porosa) 10. onbekend sponsje. 11, 11a en 11b. (Acanthophyllum vermicularum) 12a (Spongohylloides vesiculosum) ook bekend als  (Mesophyllum vesiculosum), 12b (Acanthophyllum sp.

Er staan 69 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Eifel.

Route

De Eifel ligt in het westen van Duitsland tegen de Belgische grens aan. Hier volgt een beschrijving van een aantal vindplaatsen:

  • Tracé van de B51-E29 LET OP: Volgens lezer van deze site nu volledig overgroeid. Er is niets meer te vinden. Akkers in de omgeving kunnen nog wel wat opleveren.
  • Weinsheim Tussen Prüm en Gerolstein bevindt zich ten zuidoosten van Weinsheim een industriegebied. Weinsheim ligt links van de D410 als je van Prüm naar Gerolstein rijdt. Ga op zoek naar de firma Streif. Vanaf hun parking volg je een verhard weggetje tussen het industrieterrein en het natuurgebied. 200m verder hebben ze een nieuw stukje weg aangelegd. De boorden liggen vol met fossielen, vooral schelpen. Volgens mij zal hier de volgende jaren nog wel regelmatig bijgebouwd worden, dus als je er passeert is het zeker de moeite waard om te gaan kijken. Ook als je het industrieterrein in noordelijke richting neemt kun je fossielen vinden. Op de velden daarbij in de buurt kunnen ook losse fossielen gevonden worden (als het nog onbegroeid is). Er komen onder andere koralen, brachiopoden en gastropoden voor, en soms kleine trilobieten. Vaak zijn deze fossielen wel beschadigd. 

Het bedrijf op het industrieterrein heeft in 2008 een grote zand en puinlaag bovenop de oorspronkelijke wal gelegd. Op die wal beginnen nu ook onderaan planten te groeien. Er kunnen nog steeds fossielen worden gevonden, maar de mensen die bij het bedrijf werken zijn er niet meer happig op gezien de mogelijkheid van puinverschuivingen. En dat komen ze je soms ook vertellen.

Situatie 2013: De site is dusdanig volgebouwd en overgroeid dat fossielen vinden een moeilijke opgave is geworden.

  • Schwirzheim Nog iets verder dan Weinsheim ligt het dorpje Schwirzheim. Vanaf Prüm naar het oosten rijden. In Baselt linksaf richting Schwirzheim. Op de velden ten noorden van de kerk kun je trilobieten en andere fossielen kunnen vinden. De velden moeten dan wel onbebouwd zijn.
  • Ahütte Bij Ahütte bevinden zich een aantal grote groeves. Toestemming krijgen om te zoeken is moeilijk. Er kunnen hier fossiele koralen en crinoiden worden gevonden.
  • Keldenich Ten zuiden van Keldenich is een oude verlaten groeve. Er kunnen hier mooie fossielen van koralen gevonden worden, en ook brachiopoden en gastropoden.
  • Baasem Groeve is afgesloten, en fossielen zoeken is verboden.
  • Nettersheim Koralen, brachiopoden
  • Wallersheim Vanaf Prüm naar het oosten rijden. Na ongeveer 5 kilometer rechtsaf richting Fleringen. Tussen hier en Wallersheim op de velden zoeken. Er zijn hier koralen te vinden.
  • Büdesheim Vanaf Prüm naar het oosten rijden. Ten zuidoosten van Büdesheim op de velden zoeken.
  • Willwerath Vanaf Prüm naar het noordoosten rijden langs de rivier richting Willwerath. Bij Willwerath op de velden zoeken.
  • Gerolstein Vanaf Gerolstein neem weg B410 naar het westen. Net voor het verlaten van het dorp rechtsaf. Bij de Auberg is een berghelling waar veel fossielen gevonden kunnen worden. Ook in de omgeving.

 

Literatuur over deze locatie

  • Höflinger, J., Jung, N., 2019: Rhynchonelliden des deutschen Devon
    224 p.
    toegevoegd door: bazongawonz

  • Ruckert, A., Klever, T., 2007: Trilobiten - Schatze des Gerolsteiner Landes
    Verlag Eifelkrone Musik & Buch, 88p.
    toegevoegd door: Bram

  • Rath, S., 2003: Die Erforschungsgeschichte der Eifel-Geologie
    PhD thesis, Rheinisch-Westfälischen Technischen Hochschule Aachen. 239 p.
    toegevoegd door: webmaster

  • Jungheim, H.J., 2000: Eifel-Brachiopoden
    Quelle & Meyer, 126 p.
    toegevoegd door: Bram

  • Jungheim, H.J., 1996: Die Eifel - Fossilien, Erdgeschichte, Lebensbilder
    Goldschneck, 229 p.
    toegevoegd door: Bram

  • Brauns, H.- J., 1986: Wirbellose Tiere aus dem Devon des Gerolsteiner landes und seiner Umgebung.
    Geologisches Museum Gerolstein, 35 p.
    toegevoegd door: fgilissen

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Geologische locatie: Laacher See
Museum: Goldfuß Museum

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop